INFORMATIE OVER DE AANPASSING VAN DE LIDMAATSCHAPSSTRUCTUUR

Per 1 januari 2025 brengt NOVEX een wijziging aan in de lidmaatschapsstructuur.
Reden voor de aanpassing is dat NOVEX zich ervoor sterk maakt dat een NOVEX-lid een gedegen professionele dienstverlener is. Dit is niet alleen belangrijk voor het consumentenvertrouwen, maar ook voor de samenwerking met andere verenigingen van beroepsbeoefenaren op het werkterrein van de executeur, vereffenaar, levensexecuteur en toezichthouder. NOVEX kan de belangen van haar leden beter behartigen wanneer duidelijk is welke kwaliteit men kan verwachten van de leden.

Een van de kernwaarden van NOVEX is de diversiteit van de beroepsmatige achtergrond van haar leden. Zo is de vereniging ontstaan en het is ook de kracht van de vereniging. NOVEX-leden bedienen hun klanten op het gebied van executele, vereffening en levensexecutele vanuit hun beroepsmatige achtergrond als (kandidaat) notaris of notarisklerk, advocaat, bancaire medewerker, accountant, belastingadviseur, bewindvoerder. En deze opsomming van beroepsmatige achtergronden van de NOVEX-leden is nog niet compleet. Het is waardevol dat er zoveel mensen zijn die bijvoorbeeld de taak van de executeur benaderen vanuit hun specifieke beroepsmatige achtergrond, waardoor men in de uitwisseling over het vak elkaars kennis, kunde en ervaring kan aanvullen en verrijken. Dat is ook het signaal dat vanuit de NOVEX-intervisiegroepen klinkt.

NOVEX introduceert een aspirant-lidmaatschap dat openstaat voor degene die heeft deelgenomen aan de leergang Executele en Vereffening of de leergang Levensexecutele en Toezichthouder. Wanneer de deelnemer de betreffende leergang heeft afgerond met het inleveren van een schriftelijke uitwerking van de casuspositie van voldoende kwaliteit kan deze aspirant-lid worden van NOVEX.
Het aspirant-lidmaatschap heeft een duur van in beginsel 3 jaar. Het doel van het aspirant-lidmaatschap is dat een aspirant-lid kennis kan maken met de vereniging en zich kan voorbereiden op een lidmaatschapsgesprek om lid te kunnen worden van NOVEX. Klik hier om meer te lezen over het aspirant-lidmaatschap.

Een aspirant-lid kan NOVEX-lid worden nadat deze met goed gevolg een lidmaatschapsgesprek heeft gevoerd met leden van de toelatingscommissie over zijn/haar werkgebied. Een werkgebied kan zijn: executele waaronder begrepen vereffening, levensexecutele waaronder begrepen toezichthouder of vermogensbeheer.
NOVEX kent ook leden die vanuit de rol van adviseur op de hiervoor genoemde werkterreinen opereren. Het is dus niet noodzakelijk dat men de rol van executeur, vereffenaar of levensexecuteur daadwerkelijk zelf uitvoert, het gaat erom dat men gedegen kennis heeft van het werkgebied.

Bij aanmelding voor het lidmaatschapsgesprek geeft het aspirant-lid aan over welk werkgebied het gesprek zal gaan en daarmee ook welke titel hij/zij wenst te gaan gebruiken: NOVEX-Executeur, NOVEX-Vereffenaar en/of NOVEX-Levensexecuteur.
In het lidmaatschapsgesprek krijgt het aspirant-lid de gelegenheid om zijn of haar kennis, kunde en vaardigheden te tonen aan de hand van diens werkervaring.
Klik hier om te lezen welke criteria gelden voor het lidmaatschapsgesprek.

Een NOVEX-lid heeft aantoonbare, relevante werkervaring en is ook werkelijk (minimaal 300 uur per jaar) werkzaam op zijn/haar werkgebied. Een NOVEX-lid beschikt dus over gedegen kennis op zijn/haar werkgebied. Klik hier om meer te lezen over het NOVEX-lidmaatschap.

Wanneer een NOVEX-lid de titel NOVEX-executeur en/of vereffenaar wenst, dient deze 300 uur per jaar werkzaam te zijn op het werkgebied van executele, waaronder begrepen vereffening. De werkzaamheden van executele en vereffening liggen zozeer in elkaars verlengde, dat de 300 uren norm volstaat in zo’n geval.
Als een lid zowel de titel NOVEX-executeur als NOVEX-vereffenaar wenst te dragen, dan zal het lidmaatschapsgesprek wel langer duren dan wanneer alleen wordt gekozen voor de titel NOVEX-executeur of NOVEX-vereffenaar.

Voor de titel NOVEX-levensexecuteur geldt de voorwaarde van 300 uur per jaar werkzaam op het werkgebied van levensexecutele waaronder begrepen toezichthouder of vermogensbeheer.
Wil een lid zowel de titel NOVEX-levensexecuteur als ook de titel NOVEX-executeur of NOVEX-vereffenaar wenst te hebben, dan wordt van het lid verwacht dat deze minstens 200 uur werkzaam is op het werkgebied van executele, waaronder begrepen vereffening, als ook 200 uur werkzaam is op het werkgebied van levensexecutele, waaronder ook begrepen toezichthouder en vermogensbeheer.
Het lidmaatschapsgesprek voor beide titels zal in één gesprek kunnen plaatsvinden, wel zal het gesprek langer duren dan wanneer men slechts voor een van de titels kiest.

Wanneer het lidmaatschapsgesprek succesvol is verlopen, wordt het aspirant-lid NOVEX-lid en mag deze de titel NOVEX-Executeur, NOVEX-Vereffenaar en/of NOVEX-Levensexecuteur gebruiken.
Ook mag een NOVEX-lid het NOVEX-logo gebruiken. Dit mag een aspirant-lid niet.

Overgangsrecht

Een aanpassing van de lidmaatschapsstructuur gaat vanzelfsprekend gepaard met overgangsrecht voor de reeds bestaande leden. Het overgangsrecht luidt als volgt:

1. Gecertificeerde NOVEX-leden worden automatisch lid van NOVEX.
2. Leden die voorheen gecertificeerd waren, maar ervoor gekozen hebben zich niet te laten hercertificeren, worden ook automatisch lid van NOVEX.
De (voorheen) gecertificeerde NOVEX-leden ontvangen in december 2024 een email waarin zij informatie ontvangen over welke titel zij vanaf 1 januari 2025 mogen gebruiken, NOVEX-Executeur of NOVEX-Executeur en NOVEX-Vereffenaar.

3. NOVEX-leden die niet gecertificeerd zijn, worden ook lid van NOVEX. Wel zullen zij een lidmaatschapsgesprek dienen te voeren. Hiervoor krijgen zij drie jaren de tijd, zodat zij lid van NOVEX kunnen blijven mits zij het lidmaatschapsgesprek met goed gevolg hebben afgerond.

Data voor lidmaatschapsgesprekken 2025

Wilt u zich aanmelden voor een lidmaatschapsgesprek? Meld u zich dan aan via het aanmeldformulier. U wordt ingedeeld op een tijdstip op die dag tussen 10 uur en 16:30 uur en ontvangt hiervan bericht van het verenigingssecretariaat.

U kunt het lidmaatschapsgesprek naar keuze op locatie voeren of via MS Teams, net wat u prettig vindt.
Op de volgende data kunt u een lidmaatschapsgesprek voeren.

2025
donderdag 23 januari, locatie Domstad Utrecht  – voor NOVEX-Executeur, NOVEX-Vereffenaar en NOVEX-levensexecuteur
vrijdag 7 februari, locatie Domstad Utrecht – voor NOVEX-Executeur en NOVEX-Levensexecuteur
donderdag 13 februari, digitaal via MS Teams – voor NOVEX-Executeur en NOVEX-Vereffenaar
Vrijdag 21 maart, locatie Domstad Utrecht – voor NOVEX-Executeur en NOVEX-Levensexecuteur
Donderdag 10 april, digitaal via MS Teams – voor NOVEX-Executeur en NOVEX-Vereffenaar
Vrijdag 23 mei, locatie Domstad Utrecht – voor NOVEX-Executeur
Donderdag 12 juni, locatie Domstad Utrecht – voor NOVEX-Executeur en NOVEX-Vereffenaar
Donderdag 18 september, locatie Domstad Utrecht – voor NOVEX-Executeur en NOVEX-Vereffenaar
Maandag 6 oktober, digitaal via MS Teams – voor NOVEX-Executeur en NOVEX-Levensexecuteur
Donderdag 27 november, digitaal via MS Teams – voor NOVEX-Executeur en NOVEX-Levensexecuteur